Teksten voor kinderen schrijven: zo doe je dat
Een tekst voor kinderen: dat is toch gewoon een simpele versie van een ‘volwassen’-tekst? Niet helemaal. Teksten voor kinderen zijn inderdaad makkelijker, maar met een paar moeilijke woorden schrappen ben je er nog niet. Voor Frankwatching schreef ik een blog over de zaken waarmee je rekening moet houden bij het schrijven voor kinderen. Met handige tips!
Want kinderen in groep 3 lezen op een andere manier dan kinderen in groep 4. Pas vanaf groep 4 kunnen kinderen ’technisch’ lezen en hebben ze meer aandacht voor het begrijpen van de inhoud. Voor kinderen vanaf groep 6 kun je als tekstschrijver voor kinderen steeds moeilijkere teksten schrijven. Schrijf je voor tieners? Dat moet je ook weer op een bepaalde manier aanpakken, want veel tieners vinden lezen en kinderboeken nou eenmaal stom. Kortom: bij teksten voor kinderen schrijven moet je altijd rekening houden met de leeftijd van de lezer.
Tips & trucs
Maar ook lees je in de blog: waar kom je teksten voor kinderen teksten, los van in kinderboeken? Wat zijn AVI-niveaus? Wanneer moet je daar rekening mee houden? En wanneer hoef je er juist niets mee te doen? En wat moet je vooral niét doen als je schrijft voor kinderen of tieners? Ik leg het je allemaal uit en geef je ook wat handige trucs die je kunt toepassen op alle kinderteksten. Bijvoorbeeld: ‘gebruik humor’, ‘leer het kind een wijze les’ en ‘herhaal’. Gooi een paar van die trucs door je tekst heen en je weet zeker dat jouw tekst kinderen zal boeien.
Lees mijn blog op Frankwatching
Benieuwd geworden? Bekijk mijn blog op Frankwatching! Een soortgelijk artikel schreef ik eerder al eens in korte vorm op mijn website, maar voor Frankwatching pakte ik het grondig aan en maakte ik een grote blog vol informatie over teksten voor kinderen. Een soort handboek, dus. Veel leesplezier!