| | | |

Educatieve uitjes & media: 5 tips

Leren is leuk! Echt waar: nieuwe dingen leren is héús niet altijd saai. Veel bedrijven, media en musea weten dat maar al te goed. Daarom: 5x educatieve uitjes en media voor kinderen (en tieners!).

 

1. NOS Stories

Laten we wel wezen: jongens en meiden van 13 t/m 18 jaar hebben vaak wel iets beters te doen dan het nieuws kijken. Maar toch: ook voor hen kan nieuws interessant zijn. Het moet alleen op een passende manier worden gebracht! Dus is er NOS Stories, een online variant van het NOS-nieuws, maar dan speciaal gericht op jongeren. Op dit Instagramaccount worden dagelijks nieuwsvideo’s van zo’n 15 seconden geplaatst. Lekker kort dus. Verder zit NOS Stories op Youtube en op Snapchat en daar doen ze ’t ook superleuk. In de categorie ‘educatieve uitjes en media’ is dit iets waarvan tieners weleens heel enthousiast kunnen worden!

Educatieve uitjes en media nr 1: NOS Stories!
De reporters van Nos Stories zijn zelf ook jong – dat helpt (Bron: Nos.nl)

2. Het Klokhuis

Ja hallo, deze mag natuurlijk niet ontbreken: Het Klokhuis! Ik liep er een tijd geleden stage en dat was me een potje leuk. Het Klokhuis is een klassieker, maar nog steeds heel geliefd onder kinderen. Waarom dan? Het is de manier van vertellen die het tv-programma tot zo’n succes maakt. Helder, logisch en met geinige en verrassende regie-dingen. En natuurlijk met die grappige sketches ertussen. Ook online doet Het Klokhuis allerlei leuks. Op hun site vind je coole en leerzame games, er zijn prijsvragen waar je jezelf voor moet uitdagen en natuurlijk zitten ze ook op Instagram. Als ik kind was dan wist ik het wel!

Educatieve uitjes en media nr2: Het Klokhuis!
Gouwe ouwe (Bron: escaperoomsnederland.nl)

 

3. Museumkids

Ken jij de Museumbende nog, dat tv-programma waarin een groep kinderen infiltreerde in een museum om er stiekem een beoordeling aan te geven? Museumkids is net zoiets. Het is een platform waarop museumfans tot en met 12 jaar alles kunnen vinden over hun volgende museumbezoek. Via de app en de site kunnen kinderen musea vervolgens beoordelen. Die inspecties samen bepalen welke musea zich de meest Kidsproof musea van Nederland mogen noemen. Hier word ik dus heel enthousiast van: Museumkids weet precies hoe je kinderen moet bereiken. Via online kanalen dus. En door het interactief te maken, wordt het een spannend gebeuren. Hoe leuk dat je hier als kind je mening mag geven?

Educatieve uitjes en media nr 3: Museumkids!
Lekker klikken – interactief leren! (Bron: marinemuseum.nl)

4. Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Urenlang langs platen en borden lopen en nergens met je vette vingers aan mogen zitten is saai. De meeste kinderen wil naar een cóól museum, waar je zo nu en dan lekker mag keten. Een museum met activiteiten is leerzaam én leuk. Het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem is er zo eentje. Wat je er doet? Je gaat eigenlijk in de tijd en ziet hoe het er in Nederland aan toeging – 50, 100 of 1000 jaar geleden. Je kunt een smederij bezoeken, met de tram door het park en in de winter mag je broodjes bakken, sleeën en schaatsen. Je vervelen hoeft hier niet.

Openluchtmuseum Arnhem
Al sleeënd door de geschiedenis, hoe cool! (bron: Openluchtmuseum)

5. National Geographic Junior

Van een goed concept voor volwassenen ook een kinderversie maken. Dat gebeurt zo af en toe in de tijdschriftenwereld en het kan behoorlijk goed uitpakken. Denk aan het tijdschrift Flow Lemonade, de tienermeidenversie van Flow. Of Quest Junior. Een van mijn favorieten is National Geographic Junior, het tijdschrift waarmee kinderen leren over dieren en de natuur. Hoe breng je zulke info over op kinderen? Nou, met coole weetjes! Het tijdschrift focust op allerlei raar maar waar-weetjes. Dat werkt natuurlijk lekker. Maar ook kunnen kinderen op avontuur door spannende expeditieverhalen te lezen. Of bijzondere foto’s uit de natuur te bekijken. Zonder er erg in te hebben heeft een kind opeens een hele hoop geleerd. Dat is slim!

Rare weetjes, mooi beeld en spannende verhalen (Bron: studiopanter.nl)  

 

Meer over educatie voor kinderen

Vond je dit een leuk artikel? Misschien ben je dan ook nieuwsgierig naar mijn lijstje met educatieve boeken die leerzaam én leuk zijn. Of check deze leerzame spelletjes voor kinderen. Ben je een bedrijf en heb je teksten voor kinderen nodig? Lees wat ik als tekstschrijver voor je kan doen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hi!

    Leuke blog zeg! Ik was al langere tijd bezig met het zoeken naar een leuke en educatieve manier om mijn klas informatie bij te brengen door middel van filmpjes maar ik kon maar geen keuze maken… Maar na het lezen van al deze info heb ik mijn keuze kunnen maken! Leuk al die omschrijvingen van alle programma’s en uitjes!

    1. Hi Jasmine, bedankt voor je reactie. Er zijn inderdaad zoveel leuke manieren om kinderen informatie bij te brengen zonder dat ze zich gaan vervelen 😉 Leuk om te lezen dat je er iets aan hebt! Groet, Silke

Reacties zijn gesloten.