|

Leuke prentenboeken voor kinderen: top 5

Dan kan je nog zo volwassen zijn; prentenboeken voor kinderen blijven magisch. Ik heb een aantal betoverende exemplaren in mijn kast staan, en ik ga proberen jou ervan te overtuigen dat je ze móét lezen. Dit is mijn top 5 leuke prentenboeken!

1. STOUTE HOND – Chris Haughton

Dit is misschien wel mijn favoriet onder de leuke prentenboeken. De ster in dit vierkante boek is hond Sjors. Hij wil heel graag braaf zijn, maar als zijn baas even weg is ziet hij een heerlijke taart op tafel staan. Hij kan de verleiding maar moeilijk weerstaan. Als je houdt van grote vlakken en felle kleuren is dit boek voor jou gemaakt. Wedden dat je verliefd wordt op Sjors? Schattige ogen, superlange flaporen… Chris Haughton zorgt er met zijn schattige tekeningen voor dat je Sjors alles vergeeft.

Prentenboek Stoute Hond

DE METRO VAN MAGNUS – Joke van Leeuwen

Ken je Joke van Leeuwen al? Als tekstschrijver voor kinderen ben ik groot fan van haar. Ze schrijft hilarische kinderboeken waarvan er zelfs eentje verfilmd is: Iep. Joke illustreert haar boeken zelf en ik vind haar stijltje superleuk. Het zijn altijd lijntekeningen, zwart-wit, en de poppetjes die ze maakt hebben altijd een eigenaardig uiterlijk. Lange neus, haar met plukjes, klunzige kleren. De Metro van Magnus is een van Jokes klassiekers. In dit boek tekent Magnus zijn eigen metrolijn, die uiteindelijk echt blijkt te bestaan. Hij stapt met de metro en komt allerlei gekke mensen tegen. Kortom: een boek vol geinige poppetjes.

Leuke prentenboeken #3: De metro van Magnus - Joke van Leeuwen

DE LUIAARD DIE NIET LUI WAS – Eric Carle

Waarschijnlijk voor veel mensen een favoriet én klassieker onder de leuke prentenboeken. De illustraties van Eric Carle hebben een bijzondere stijl: ze zijn een soort collage van geverfde vormen die uitgeknipt en opgeplakt zijn. In De luiaard die niet lui was speelt de schattige luie luiaard natuurlijk de hoofdrol, maar ondertussen komt het halve dierenrijk voorbij. Allemaal supermooi geverfd en met grappige gezichten. Eigenlijk is elke plaat een schilderijtje.

Eric Carle - De luiaard die niet lui was

DE WAANZINNIGE BOOMHUT (alle delen) – Andy Griffiths

Is het een prentenboek? Is het een gewoon boek? ‘De waanzinnige boomhut’ is het allebei. Het boek (alle delen) staat vol zwart-witte lijntekeningen die op een toffe manier een rol spelen in het verhaal. Zo staat de tekst vaak op een plek in de tekening – de plek waar de tekst ook over gaat. Snap je ‘m? Soms staan er een paar kleine tekeningetjes op elkaar gestapeld, met een paar woorden ertussen die aangeven dat het om een opsomming gaat. Er is een pagina waarop een smal, hoog gebouw is getekend; de tekst staat er ook in een smalle vorm naast. Andy Griffith neemt je in deze geinige combinatie van tekst en illustraties razendsnel mee in het verhaal over de boomhut. Bladzijdes omslaan kost mij in ieder geval geen enkele moeite.

Leuke prentenboeken #5: De waanzinnige boomhut - Andy Griffiths

 

MONKIE – Dieter Schubert

‘Monkie’ is het perfecte voorbeeld van een prentenboek dat niet één woord nodig heeft. Dit boek bestaat dus ook helemaal uit tekeningen. Toen ik klein was leefde ik zó mee met het verhaal van Monkie dat ik mijn eigen aapje ook Monkie noemde. In dit boek zie je een jochie dat op de fiets z’n beste vriend verliest: Monkie valt op de grond en dat gaat ‘m niet goed af. Hij wordt gepakt door de muizen, gepikt door een kraai en dan valt ‘ie ook nog eens in de sloot. Nu maar hopen dat Monkie z’n vriend weer terugvindt…

Gek op leuke prentenboeken? 

Vond je dit een leuk artikel? Misschien ben je dan ook benieuwd naar mijn tips voor de leukste nieuwe kinderboeken. Ook zette ik mijn favoriete educatieve boeken op een rijtje voor kinderen van verschillende leeftijden. Vanwege mijn zwak voor leuke prentenboek vind je ook daar weer een hoop mooie illustraties. Veel leesplezier! 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Reacties zijn gesloten.