| | |

Je kind leren lezen: 5 tips & tools

Leren lezen: voor sommige kinderen een feest. Voor anderen: reuze-spannend. En sommige kinderen hebben er meer moeite mee dan anderen. Spelenderwijs je kind leren lezen kan dan helpen. Ik geef je 5 tips en tools om je kind, los van de lessen op school, te ondersteunen.

Joepie, je kind gaat naar groep drie en zal leren lezen! De meeste kinderen hebben daar dan echt zin in. Alles draait in deze groep om technisch lezen: begrijpen welke letters er staat en welke woorden ze vormen. Je kind leert welke letters bij bepaalde klanken horen (de klank-tekenkoppeling heet dit). Daarna leert hij korte woorden lezen: woorden met een klinker en met een of twee medeklinkers. Denk aan: jas, vis, ik. Later volgen de langere woorden. 

Maar wacht even: ligt dat tempo niet heel hoog? Ja, best wel. Aan het einde van groep 3 moeten de kinderen alle letters kennen en moeten ze al vrij snel kunnen lezen. Wat nou als je kind dat hoge tempo niet bijhoudt?

Je kind een zwakke lezer? Niet erg!

Als je kind wat minder snel leert lezen, is dat niet erg. Sterker nog, aan het begin van groep drie zijn er grote verschillen tussen kinderen. Daar speelt de juf of meester handig op in. Er wordt altijd rekening gehouden met de niveauverschillen, zodat kinderen op hun eigen tempo kunnen leren lezen. Als kinderen sneller lezen dan anderen, is er apart lesmateriaal beschikbaar. Dat geldt ook voor de zwakkere lezers, die in het begin van groep drie bijvoorbeeld nog maar een paar letters kennen, letters niet uit elkaar kunnen houden of nog lang blijven spellen. 

Het is niet erg als je kind een zwakke lezer is. Vaak heeft hij een langzamere start, maar komt het lezen later op gang. Toch kun je als ouder helpen met leren lezen. Gewoon lekker veel oefenen met onderstaande tips en tools, dan wordt het vanzelf makkelijker (en leuker!). 

5 Tips en tools: je kind leren lezen

1. Lees samen 

Hoe vaker je kind leest, hoe makkelijker het wordt. Maak er daarom een gewoonte van, bijvoorbeeld elke avond tien minuutjes samen lezen voor het slapengaan. Een handige methode is dan de volgende. Lees eerst zelf een tekst, terwijl je kind de woorden aanwijst die jij leest. Lees vervolgens samen hardop de tekst voor. Doe dat niet op het tempo van je kind, maar op een normaal leestempo. Doe dat een paar keer. Daarna leest je kind de tekst alleen voor. Geef daarbij ruimte voor fouten: verbeter je kind niet meteen als hij iets verkeerd leest. Laat hem het even zelf uitzoeken, en als het te lang duurt zeg je het woord en laat je ‘m het nog eens lezen. Heeft hij een moeilijk woord goed gelezen? Geef een knikje of een duimpje omhoog: zo laat je merken dat hij goed bezig is. 

Je kind leren lezen? Gebruik deze tips om je kind te ondersteunen.

2. Word lid van de bieb

Lezen wordt een feestje als er een leuk uitje bijhoort. Word daarom samen met je kind lid van de bibliotheek; je hoeft dan alleen voor jezelf te betalen. Kinderen zijn namelijk gratis lid. Met hun abonnement kunnen kinderen 10 materialen tegelijk lenen, waaronder de leukste kinderboeken, luisterboeken en e-books. Ga bijvoorbeeld iedere zaterdagochtend samen naar de bieb en laat je kind zelf boeken uitzoeken. Hij leert zo vanzelf welke soorten boeken er zijn en wat ‘ie leuk vindt. 

3. Regel AVI-boekjes

Als je dan toch in de bibliotheek bent, kijk dan eens naar het grote aanbod van boekjes op AVI-niveau. Dit zijn leesboekjes met een bepaalde niveau-aanduiding. Als je kind net begint met lezen, zit ‘ie op AVI-niveau Start. In het midden van groep drie zit het gemiddelde kind op AVI M3 (de M staat voor Midden) en aan het einde van het schooljaar op AVI E3 (de E staat voor Eind). Varieer eens met de verschillende niveaus en wees vooral niet bang om samen te oefenen met een hoger niveau dan je kind al kan. Zo blijft leren lezen uitdagend. 

4. Download een van de Juf Jannie-apps

Spelenderwijs leren is het allerleukst! Er zijn veel verschillende apps waarmee je kind kan leren letters te herkennen en woorden te lezen. Een populaire reeks is die van Juf Jannie. De app ‘Letters leren lezen’ is er voor kinderen vanaf 4 jaar die interesse hebben in letters lezen. De letters worden fonetisch uitgesproken, net zoals je kind ze op school leert. Op die manier leert je kind onder andere de letters kennen en welke klank erbij hoort. Het vervolg op deze app is ‘Leren lezen voor groep 3.’ Hierin staat het lezen van woorden en zinnen centraal en leert je kind woorden spellen. De app sluit precies aan bij de leeslessen die kinderen krijgen in groep drie en is perfect voor beginnende lezers. Juf Jannie heeft nog meer van die leuke educatieve apps: hier staan ze op een rijtje. 

5. Gebruik de app LetterSchool

Ook zo’n leuke app om te gebruiken in het proces van leren lezen en schrijven: LetterSchool. Kost wat meer (€ 6,99), maar is het absoluut waard. Je kind leert ermee hoofdletters, kleine blokletters en cijfers schrijven. Hij mag zelf aan de slag via het aanraakscherm. Dat gaat zo: steeds staat een letter centraal. Acteur Dirk Scheele vertelt welk woord er met die letter begint. Je kind trekt de letter over en als dat goed gaat volgt er een beloning in de vorm van bijvoorbeeld een treintje dat het spoor van de letter volgt. Daarna mag je kind zelf proberen de letter op het scherm te schrijven. Als dat goed gaat is er weer een beloning, als het niet meteen lukt krijgt je kind tips waarmee hij het nog eens kan proberen.

Tips: de leukste kinderboeken

Is je kind lekker op gang met leren lezen? Bekijk dan eens mijn blog met de leukste kinderboeken die pas zijn verschenen of deze educatieve boeken die leerzaam én leuk zijn. Is je kind even klaar met letters? Misschien is deze top 5 mooiste prentenboeken dan een welkome afwisseling. Veel leesplezier!

Vergelijkbare berichten