AVI-niveaus: dit leerde ik in mijn cursus

AVI-niveaus: dit leerde ik in mijn cursus

AVI-niveaus: dit leerde ik tijdens mijn AVI-cursus

Vorig jaar volgde ik een cursus over AVI-niveaus in kinderboeken. Ik schrijf dan wel geen boek, maar maak wel teksten voor kinderen. En leerzaam is zo’n cursus absoluut. Wat leerde ik in deze AVI-cursus?

Bij het schrijven van teksten op AVI-niveaus komt nog best wat kijken. AVI is het systeem waarmee een school meet hoe de technische leesontwikkeling van een kind verloopt. Op de basisschool vraagt iedere leeftijdscategorie om ander taalgebruik. En een andere manier van schrijven. Dat wist ik al wel, en dat ging ook al een tijdje hartstikke goed. Ik voelde aan hoe ik voor kinderen van 6 jaar moest schrijven. En welke woorden een kind in groep 2 kan lezen. Dat ging allemaal prima.

Kennis uitbreiden

Maar goed, het is nooit verkeerd je kennis uit te breiden. En om te weten: ken ik de taalniveaus van verschillende leeftijden eigenlijk wel? Dus leerde ik van de mensen die er verstand van hebben: mensen die kinderboeken op AVI-niveaus schrijven. Trouwens: bij veel teksten hoef je geen AVI-niveau toe te passen – dat is vooral het geval bij bepaalde leesboekjes. Maar mocht ik eens een AVI-opdracht krijgen, dan weet ik hoe het werkt.

AVI-niveaus: formules en woordsoorten

Dus deed ik mijn cursus AVI-kinderboeken schrijven bij Schrijven Online. Er ging een wereld voor me open, want schrijven op AVI-niveau is zo simpel nog niet. Hele formules bepalen of een tekst geschikt is voor een bepaalde leeftijd. Iedere groep omhoog leert een kind ingewikkeldere woorden. Maar wat deze woordsoorten zijn? En wat de gemiddelde woordlengte is bij een bepaald AVI-niveau? Ik wist het niet precies. Maar nu wel! Toch moet ik er tijdens het schrijven van een AVI-tekst nog een lijst met woorden bijhouden die je mag gebruiken. En ook de kenmerken van de verschillende niveaus ken ik niet uit mijn hoofd. Dat hoeft ook niet, je kunt ze er altijd bij pakken. Het belangrijkste is dat nu weet hoe ik deze kenmerken toe moet passen.

Tekst voor kinderen nodig?

Meteen maar zo’n tekst bestellen die doorspekt is met AVI-verantwoorde woorden en zinnen? 😉 Neem contact met mij op voor educatieve, commerciële of redactionele teksten voor kinderen (en jongeren). Eerst eens rondneuzen in mijn portfolio of meer lezen over mijn werk kan natuurlijk ook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *