|

Leerzame spelletjes voor kinderen op een rij

Leren is leuk: dat weten we nou wel. Toch word je kind waarschijnlijk niet warm van een stoffig oud studieboek. Leren wordt pas écht leuk als de vorm interessant is. Daarom zet ik een paar toffe leerzame spelletjes op een rij. Online én offline.

Maar eerst nog even dit: is leren via een spelletje niet ‘gewoon spelen’? Steken kinderen er wel wat van op? Antwoord: ja, ze steken er júist iets van op. Op school maar ook thuis onthouden kinderen de lesstof beter als ze het leren leuk vinden. Vooral jongere kinderen blijven beter bij de les als ze spelenderwijs nieuwe dingen leren, zoals letters lezen en rekensommen maken. Rommelt je kind al snel een beetje aan? Zorg dan voor een duidelijke instructie en eventueel een leerdoel. Dat zorgt voor structuur. Vooral tijdens de coronacrisis en het thuisonderwijs kan dit nog wel ‘ns van pas komen. Okee, dan nu die leerzame spelletjes op een rij:

Leerzame spelletjes over taal

Het fijne aan oefenen met taal is dat het overal kan. Want overal zijn letters, woorden en zinnen. Welk leeftijd je kind ook heeft, blijven oefenen met taal, lezen en schrijven is heel belangrijk. Dat kan ‘ie alleen doen, maar ook met broertjes, zusjes of met jou.

  • Interview elkaar: bedenk vragen, bedenk alvast wat je van de interviewkandidaat wil weten, bel elkaar op en schrijf mee. Bespreek of beschrijf achteraf wat je van de geïnterviewde hebt geleerd of wat je te weten bent gekomen.
  • Bedenk een rebus of los de rebus van een ander op.
  • Schrijf een lang woord op zoals treinmachinist. Probeer nu zoveel mogelijk woorden te vormen met de letters uit ’treinmachinist’. Wie verzint de meeste woorden?
  • Maak een woordketting: verzin een thema, bijvoorbeeld dieren, landen of jongensnamen. De eerste begint met een woord. Stel, je kiest voor dieren, dan kan het eerste woord zijn: olifant. De tweede moet een woord noemen met de laatste letter van ‘olifant’, dus de t. Dat wordt bijvoorbeeld: tapir. Ga zo door totdat iemand geen nieuw dier meer kan verzinnen. Dieren die al genoemd zijn, mogen niet nog een keer voorbij komen!
  • Oefen met leren lezen, bijvoorbeeld met de handige tips & tools die ik eens op een rijtje zette.

Leerzame spelletjes over rekenen

Samen oefenen met rekenen zonder saaie sommen of tafels op te hoeven schrijven? Kan! Hieronder wat leuke spelletjes om te oefenen met rekenen:

  • Winkeltje spelen: geen betere manier om te oefenen met rekenen dan met geld. Want winkeltje spelen kan thuis, maar ook ‘in het echt’. Wat verkoopt de ene, en wat moet de ander betalen? Oefen met optellen, aftrekken (haal die appel toch maar weer van de bestelling af) en wisselgeld. Zijn de kinderen wat groter? Oefen dan eens met terugtellen met wisselgeld.
  • Rekenen met spulletjes: leren rekenen wordt concreet door spulletjes te gebruiken. Appels, potloden of pepermuntjes: leg ze op tafel en maak sommen voor elkaar.
  • Trek de spellenkast open en speel een bordspel dat in het teken staat van tellen, cijfers of meetkunde. Hier vind je leuke ideeën voor rekenspelletjes voor verschillende leeftijden.

Alle vakken: spelen via een schermpje

Niets mis met af en toe leren via een schermpje; er bestaan namelijk fantastische online leerplatforms. Niet alle oefeningen op deze sites zijn puur spel: vaak lijken ze meer op de opdrachten die kinderen in de les zijn gewend. Maar ik zet deze tip hier toch maar bij. Leren met geluidjes, bewegende vormen en knoppen waarop je kunt klikken werkt namelijk lekker voor veel kinderen. Het maakt leren in ieder geval leuk. 

Een bekende oefenwebsite voor kinderen van de basisschool is Squla. Je kind kan daar oefenen met allerlei vakken, zoals begrijpend lezen, geschiedenis, natuur & techniek en Engels. Soortgelijke sites zijn Junior Einstein en Faqta. De website LeesMees specialiseert zich juist in begrijpend lezen, dus daar vind je allerlei leuke teksten met toetsvragen. Bij de meeste van dit soort platforms kun je een gratis proefaccount afsluiten en vervolgens een voordelig betaald account nemen.

Meer weten over leren?

Benieuwd naar meer educatie-tips voor kinderen? Check dan deze educatieve boeken die leerzaam én leuk zijn. Ik heb een aantal educatieve uitjes en media voor je op een rij gezet: van kindertijdschrift tot YouTube-kanaal en museum. Even ontspannen kan met een goed boek uit mijn lijstje aanraders onder de nieuwe kinderboeken.

Vergelijkbare berichten