| | |

Deze educatieve boeken zijn leerzaam én leuk

Een goed boek is een leuk boek. Dat geldt voor verhalen, maar ook voor boeken die je iets leren. Sommige boeken zijn zo grappig, mooi of spannend dat je bijna vergeet dat je er iets van opsteekt. Hier een lijstje educatieve boeken die écht leuk zijn.

Leren is heus niet saai – daar ben ik van overtuigd. Als kinderen kunnen spelen, lachen, ontdekken, doen of maken en daar ook nog eens van leren, dan blijft de boel het allerbeste hangen. Door leerzame spelletjes te spelen bijvoorbeeld. Of door die iPad weer eens aan te slingeren, maar dan voor een leerzaam YouTube-kanaal. Maar ook door ‘gewoon’ een boek te lezen kunnen kinderen de wereld ontdekken. Zo leren ze hoe dingen werken of zijn ontstaan, hoe de wereld om ons heen eruitziet en hoe je met bepaalde gevoelens om kunt gaan. Ga snel door naar mijn lijst met favoriete educatieve boeken.

Educatieve boeken – vanaf 4 jaar

Alles wat was – Stine Jensen

Afscheid nemen is voor niemand makkelijk. Al helemaal niet als je kind bent. Alles wat was helpt kinderen omgaan met afscheid; van een persoon, huisdier of plek. Met het boek kun je je kind ook voorlezen of samen praten.

Het bijzondere beestjes boek – Yuval Zomer

In dit boek krioelt het van de slakken, wormen, kevers en andere insecten. Er is van alles zien, te tellen en te ontdekken. Met mooie tekeningen in allerlei kleuren, dus vervelen zullen de lezers zich niet. Yuval Zomer schreef trouwens meer van dit soort boeken, zoals het Buitengewone Beestenboek en het Zinderende Zeeboek.

Alle Paco-boeken – Magali le Huche

Een hond in een rockband, een vioolspelend konijn en een varken op de piano: in de boekjes over Paco kijk je daar niet gek meer van op. In de verschillende delen neemt het hondje Paco kinderen mee in de wereld van muziek. Zo leer je over bijvoorbeeld jazz, opera, Mozart, hiphop, Afrikaanse muziek en het orkest. In de boekjes zitten knopjes, waardoor je de muziek kunt beluisteren. 

Van klein tot groots – Anne Frank – Sveta Dorosheva, Maria Isabel Sánchez Vegara

Over Anne Frank bestaan al best veel kinderboeken. Maar Van klein tot groots, een prentenboekje, springt eruit. Het verdrietige verhaal van Anne Frank wordt met dunne lijntekeningen uitgebeeld. Alles in het boekje is zwart wit, behalve het dagboek van Anne. Een positief iets in een sip verhaal is op deze manier mooi in beeld gebracht.

Educatieve boeken – vanaf 9 jaar

Coole kikkers – Owen Davey

Kijk, dit soort boeken vind ik schitterend. Ik heb niets met kikkers, maar nu misschien toch wel. Als groot fan van mooie prentenboeken vind ik Coole Kikkers helemaal de bom. Als je dat voor elkaar krijgt bij een niet-kikkerfan, dan doe je het als schrijver en illustrator goed.

Alles wat je moet weten over scheten – Sanne de Bakker en Kees de Boer

Een boek met moppen, feitjes, gedichten en krantenartikelen over scheten. Meer heeft een mens toch niet nodig? Alles wat je moet weten over scheten is leerzaam én hilarisch.

Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst

Hoe leg je kinderen uit dat het klimaat aan het veranderen is, op een manier waarbij ze niet in slaap vallen? Marc ter Horst weet daar het antwoord op. Aan de hand van concrete en interessante voorbeelden legt hij in dit boek uit hoe klimaatverandering eruitziet.

Superkrachten voor je hoofd – Wouter de Jong

Is het filosofie, is het psychologie of noemen we het educatie? Of is dat het allemaal tegelijk? Wat ik zeker weet, is dat dit Superkrachten voor je hoofd niet voor niets een bestseller is. En uniek, als je ’t mij vraagt. Aan de hand van grappige tekeningen leren kinderen hoe ze om kunnen gaan met emoties. Hoe je je hoofd bijvoorbeeld kunt trainen om niet teveel te piekeren. Kinderen kunnen zelfs ‘challenges’ doen met hun ouders. Hoe hip is dat?

Educatieve boeken – vanaf 12 jaar

Het mysterie van niks en oneindig veel snot – Jan Paul Schutten

In dit boek vol prachtige tekeningen leer je hoe het heelal in elkaar zit. Dat is op sommige vlakken een supermoeilijk onderwerp, maar het lukt Jan Paul Schutten om het allemaal op een makkelijke en grappige manier uit te leggen. Er zijn al 100.00 duizend exemplaren van dit boek verkocht, las ik, en dat verbaast me niets.

Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky

Wist je dat er in de geschiedenis heel veel vrouwelijke uitvinders en wetenschappers waren, die grootse dingen hebben gedaan? Nou, ik eigenlijk niet. De wetenschappers die ik kan opnoemen zijn allemaal man. In Meisjes en wetenschap lees je over geniale vrouwen en wat ze voor de wetenschap betekend hebben.

Het plantenboek – Katie Scott, Kathy Willis

Valt het op dat ik gek ben op boeken over natuur? Ook Het plantenboek is een mooie uitgave, vooral door de paginagrote illustraties in mooie kleuren. Het heeft wat weg van een encyclopedie, maar stoffig is het boek absoluut niet.

Meer lezen over kinderboeken?

Ben jij ook altijd op zoek naar de leukste kinderboeken? Dat komt goed uit. Ik hou je regelmatig op de hoogte van nieuwe kinderboeken. Ook maakte ik een lijstje met mijn favoriete kinderboeken ooit. Of wil je je kind helpen met leren lezen?

Vergelijkbare berichten