Wat doet een tekstschrijver voor kinderen?

Wat doet een tekstschrijver voor kinderen?

Wat doet een tekstschrijver voor kinderen?

‘Maar wat dóé je dan precies?’ hoor ik vaak als ik vertel dat ik tekstschrijver voor kinderen ben. Geen gekke vraag, want als je tandarts of treinmachinist bent leg je wat makkelijker uit hoe je werk eruitziet. Lees snel verder; ik vertel je alles over mijn beroep.

Dat het beroep ‘tekstschrijver voor kinderen’ vragen oproept, snap ik best. Verzin zo 1, 2, 3 maar eens iets waar je teksten voor kinderen tegenkomt. Meestal komen mensen niet verder dan schrijven in boeken. Bedenken wie mijn opdrachtgevers zijn, is al helemaal lastig. Het leuke is dat teksten voor kinderen voorkomen op allerlei plekken. Je denkt er niet aan, maar ook dáár zijn teksten nodig die speciaal bij kinderen passen.

Wat doet een ‘tekstschrijver voor kinderen’?

Nou, ik schrijf teksten voor kinderen van alle leeftijden. Tussen de 0 en de 18, zo ongeveer. Van baby tot kleuter en van puber tot student. En ja, ik schrijf óók voor kinderboeken. Meestal schrijf ik boekjes met informatie over een onderwerp. Zoals mountainbiken, koning Willem-Alexander of breakdance. Maar ik schreef ook voor kinderkranten Kidsweek en 7Days, en tijdschriften als Wild van Freek en Fashionchick Girls. Ook maak ik teksten die op scholen gebruikt worden. Zoals lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog en werkposters met opdrachten. En wat dacht je van websites waarop kinderen thuis kunnen oefenen met vakken? Je hebt vast weleens gehoord van Squla. Daarvoor maakte ik allerlei toetsen. 

Dit zijn een paar voorbeelden van klussen, maar in mijn portfolio staan er meer. Klik op de afbeeldingen en je ziet precies wat ik voor de opdrachtgever deed. Bij alle klussen werk ik samen met anderen, zoals eindredacteuren, vormgevers en websitebouwers. Samen zorgen we ervoor dat het product een mooi geheel wordt.  

Zo, nu is het al duidelijker hoe mijn werk eruitziet, toch? 

Een toets die ik maakte voor Squla, voor kinderen van groep 4 en 5.

Wat doet een ‘tekstschrijver voor kinderen’ anders?

Schrijven voor kinderen is anders dan schrijven voor volwassenen. Het is niet een kwestie van gewoon een beetje simpeler schrijven. Kinderen vinden andere dingen interessant. En ze gebruiken andere woorden. Daarnaast leest een kind van 3 heel anders dan een kind van 8. Of een tiener van 11. En hoe schrijf je voor een student van 17? Zie je, allerlei dingen waar je rekening mee moet houden. Hier vind je meer tips over schrijven voor kinderen.

Hoe word je tekstschrijver voor kinderen?

Vaak zijn mensen nieuwsgierig hoe ik erop kwam om voor kinderen te schrijven. En hoe je tekstschrijver voor kinderen kunt worden. Misschien dat ik hier nog eens een aparte blog over schrijf. Maar voor nu: toen ik nog studeerde, liep ik stage bij Het Klokhuis. Ik schreef teksten voor op de website en social media. Daar ontdekte ik dat ik kinderen de leukste doelgroep vind. En later deed ik nog wat van zulke dingen. Zoals vrijwilligerswerk bij de Kindertv in het ziekenhuis van Groningen. Voor mijn afstudeerproject bedacht ik een pilotaflevering van een kinderprogramma. Ik gaf zelfs een kinderboek uit in eigen beheer. Ja, schrijven voor kinderen vond ik het allerleukst om te doen! Daar was ik toen wel achter. Jaren later besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik vond het leuk om uit te vinden of je hier geld mee kon verdienen. Want er bestaan niet zoveel tekstschrijvers voor kinderen. En het lukte! 

Helaas zijn er geen opleidingen waarmee je leert voor kinderen te schrijven. Wel kun je cursussen volgen die je een handje helpen. Zoals de AVI-cursus die ik ook deed. Vaak zijn deze cursussen alleen gericht op schrijven voor boeken, maar je steekt er een hoop van op.

Bekijk mijn werk

Voorbeelden zien van teksten voor kinderen? Als je mijn portfolio nog niet bekeken hebt, is dat een hele handige. Bij mijn diensten staat nog eens op een rijtje welke dingen ik doe. Je kunt ook meer te weten komen over de persoon achter Vette Teksten.

Download de gratis checklist

Ook teksten voor kinderen schrijven? Speciaal voor bedrijven maakte ik een checklist. Daarmee leer je hoe je jouw content omtovert tot teksten voor kinderen. Download ‘m direct!