Squla

TEKST | REDACTIE

Mieren, Zwitserland, griezelknutsels en Youtubers: een paar van de onderwerpen waarover ik toetsen voor Squla maakte. De toetsen zijn voor kinderen van groep 4 en 5 die willen oefenen met begrijpend lezen. 

Ken je Squla al? Op deze website staan oefeningen voor basisschoolleerlingen. Voor elk schoolvak zijn toetsen te vinden, waarmee kinderen buiten school om extra kunnen leren. Dat gebeurt op een speelse manier: met beloningen in de vorm van muntjes, punten, geluidjes en een kleurrijke uitstraling. Een superleuke manier om nieuwe dingen te leren.

Speuren naar teksten

Voor het vak begrijpend lezen maakte ik een hele hoop toetsen. Daarvoor speurde ik naar allerlei soorten teksten, zoals nieuwsberichten, informatieve teksten, moppen, verhalen, gedichten en instructies. Als het nodig was paste ik ze aan naar het juiste leesniveau of zorgde ik voor de juiste structuur.

Daarna kwam het grootste deel van het werk: toetsvragen verzinnen en schrijven, inclusief antwoorden natuurlijk. Ook schreef ik Wist-je-datjes: stukjes tekst die verschijnen nadat kinderen hun antwoord gekozen hebben. In het Wist-je-datje kun je lezen hoe je het juiste antwoord had kunnen weten. Als je het antwoord goed hebt, is het dus een soort bevestiging. 

Bekijk mijn werk

Benieuwd naar de toetsen die ik heb gemaakt? Snap ik, maarrr: de toetsen bekijken kan alleen als je een Squla account hebt. Ik kan je dus ook niet zomaar alles laten zien. Daarom hieronder voorbeelden van toetsen en vragen die ik geschreven heb:

Bekijk soortgelijke klussen

Squla is niet de enige opdrachtgever waarvoor ik begrijpend-lezen-toetsen heb gemaakt. Ook voor de website LeesMees verzon en schreef ik teksten en toetsvragen voor kinderen. Hier lees je meer over deze klus.