Historisch Centrum Overijssel

TEKST | OPDRACHTEN

Lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog? Dat is er genoeg. Maar wat er nog niet was, waren lessen voor de basisschool over de oorlog in Overijssel. ‘Expeditie Vrijheid’ bracht daar verandering in. Voor dit project van Historisch Centrum Overijssel schreef ik de teksten.

Als je online zoekt op ‘lesmateriaal Tweede Wereldoorlog’ vind je een heleboel nuttige lessen over de oorlog, van goede bronnen. Maar oorlogslessen specifiek over Overijssel; dat bestond nog niet. Daar moest verandering in komen, vond het Historisch Centrum Overijssel.

Eigen omgeving verkennen

Met Expeditie Vrijheid leren kinderen van groep 7 en 8 over en van hun eigen omgeving. Ze gaan op onderzoek uit naar sporen van de oorlog in hun buurt. Kinderen worden uitgenodigd naar buiten te gaan en hun eigen omgeving te verkennen. Daarbij doen ze onderzoeksopdrachten en leren ze over hoe ging, de oorlog in hun Overijsselse dorp of stad. De lessen geven antwoord op vragen als: Welke sporen van de oorlog vind ik in mijn buurt? Waar in Overijssel werd er verzet gepleegd? Hoe viel de bezetter Overijssel binnen en hoe ging dat in mijn stad of dorp? lesmateriaal tweede wereldoorlog

Methodevervangend lesmateriaal

Het handige voor leerkrachten is dat Expeditie Vrijheid methodevervangend is. Dat betekent dat de lessen in plaats van de ‘gewone’ lessen over de Tweede Wereldoorlog te gebruiken zijn. De kinderen leren namelijk over Overijssel, maar ook over de oorlog in z’n algemeen. 

Lesmateriaal Tweede Wereldoorlog: de lessen

Samen met een enthousiast team van o.a. historici, een vormgever en een onderwijskundige werkte ik aan dit lesmateriaal voor kinderen in groep 7 en 8. Het project werd in goede banen geleid door Willemijn Zwart van Kom voor Taal. En het resultaat is heel gaaf, al zeg ik het zelf! Ben je benieuwd naar de lessen waaraan ik heb gewerkt? Op Expeditievrijheid.nl vind je ze terug, en je kunt ze downloaden in pdf. Ook vind je meer informatie over het Expeditie Vrijheid.

Wil je meer van mijn werk zien? Bekijk dan mijn portfolio. Weten wat ik voor jouw bedrijf kan doen? Dat lees je op de pagina met mijn diensten.