Historisch Centrum Overijssel

TEKST | OPDRACHTEN

Lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog? Dat is er genoeg. Lessen voor de basisschool over de oorlog in Overijssel waren er nog niét. ‘Expeditie Vrijheid’ bracht daar verandering in. Voor dit project van Historisch Centrum Overijssel schreef ik de teksten.

Met Expeditie Vrijheid, een project van Historisch Centrum Overijssel, leren kinderen van groep 7 en 8 over en van hun eigen omgeving. Ze gaan op onderzoek uit naar sporen van de oorlog in hun buurt. Kinderen worden uitgenodigd naar buiten te gaan en hun eigen omgeving te verkennen. Daarbij doen ze onderzoeksopdrachten en leren ze over hoe ging, de oorlog in hun Overijsselse dorp of stad. 

De lessen geven antwoord op vragen als: Welke sporen van de oorlog vind ik in mijn buurt? Waar in Overijssel werd er verzet gepleegd? Hoe viel de bezetter Overijssel binnen en hoe ging dat in mijn stad of dorp? 

Methodevervangend lesmateriaal

Het handige voor leraren is dat Expeditie Vrijheid methodevervangend is. Dat betekent dat de lessen in plaats van de ‘gewone’ lessen over de Tweede Wereldoorlog te gebruiken zijn. De kinderen leren namelijk over Overijssel, maar ook over de oorlog in z’n algemeen. 

Bekijk de lessen

Samen met een enthousiast team van o.a. historici, een vormgever en een onderwijskundige werkte ik aan dit lesmateriaal. Het project werd in goede banen geleid door Willemijn Zwart van Kom voor Taal. En het resultaat is heel gaaf! Op Expeditievrijheid.nl vind je alle lessen, en je kunt ze downloaden in pdf. Ook vind je meer informatie over Expeditie Vrijheid.