LeesMees

TEKST | OEFENVRAGEN

LeesMees is een website waarop basisschoolkinderen kunnen oefenen met begrijpend lezen. Je vindt er honderden toetsen voor kinderen vanaf groep vier. Ik schrijf regelmatig teksten voor deze toetsen en verzin er oefenvragen bij.

Met de teksten van LeesMees kunnen kinderen van groep 4 t/m 8 oefenen met begrijpend lezen. Daaronder valt vooral tekstbegrip, maar ook woordenschat, samenvatten, verwijs- en signaalwoorden. Begrijpend lezen is op deze manier niet saai, want leesplezier staat voorop, zo schrijft LeesMees zelf. En daar ben ik het helemaal mee eens. Kinderen kunnen hier zelfstandig aan de slag met de oefeningen, en die zijn allesbehalve saai.

Oefenen en je score zien

Op LeesMees vind je teksten waarmee je alleen je samenvattalent test, of alleen je tekstbegrip, en soms oefen je van alles tegelijk. Na het lezen van de tekst beantwoord je vragen en daarna krijg je direct je score te zien. Ook kan je je goede en foute antwoorden nog eens terug zien, en lezen waaróm je iets goed of fout hebt. Superhandig!

Toetsen die ik schrijf

Waar ik dan over schrijf? Bijvoorbeeld over carnaval, bedreigde diersoorten, diabetes, rare eetgewoonten, buiten spelen en hoe je een YouTube-ster wordt. Soms zijn het informatieve stukken, maar er zitten ook verhaaltjes tussen (fictie dus). Naast het schrijven van de teksten maak ik tussen de 5 en 15 de oefenvragen. Bij de jongere groepen zijn die vragen natuurlijk makkelijker dan bij groep 6, 7 en 8.

Bekijk mijn werk

Veel van deze toetsen zijn pas te zien zijn als je inlogt met een LeesMees-account. Daarom geef ik je in deze pdf een indruk van zo’n toets, in dit geval eentje over diabetes.

Voorbeeld van een toetsvraag bij een toets die ik maakte voor LeesMees.nl.