Landstede

TEKST 

Hoe maak je jongeren enthousiast over een bepaald beroep? En hoe zorg je ervoor dat ze naar een open dag komen? Een opleidingsbrochure met leuke teksten kan helpen. Daarvoor schakelde Landstede MBO mij dan ook in.

Ieder schooljaar drukt Landstede MBO stapels brochures. Voor ieder ‘landschap’ is er zo’n boekje. Een landschap is een deel van de school waar je leert voor een bepaalde richting. ‘Techniek en innovatie’ bijvoorbeeld, of ‘Bouw en architectuur’. 

Opleiding kiezen

Voor het schooljaar 2020-2021 moesten er een hoop nieuwe teksten voor in die brochures worden geschreven. Die waren vooral bedoeld middelbare scholieren die na de zomer een opleiding moesten kiezen, maar ook voor hun ouders en voor andere jongeren.

De teksten richtten zich op jongeren, dus moesten het ‘vette teksten’ zijn: teksten die lekker leesbaar zijn. Ook moesten de teksten jongeren enthousiasmeren over het beroep. In de brochure lees je precies wat je met een bepaald beroep doet: bijvoorbeeld hoe je dag eruit ziet of welke problemen je moet oplossen. En hoe de opleiding eruitziet. Ook lees je testimonials van leerlingen die de opleiding al volgen en vertellen wat ze ervan vinden. 

In iedere tekst staan voorbeelden uit de praktijk, waardoor jongeren precies weten waar je met zo’n beroep mee bezig bent. Hieronder zie je een deel van de brochures. 

Een paar van de Landstede-brochures waarvan ik de teksten schreef.